Grafika przedstawia biało niebieskie pigułki na białym blacie.
ikonka doktoraAlkomedica ikonka kalendarza11.11.2021

Fakt, że nie zaleca się spożywania alkoholu w trakcie przyjmowania antybiotyku jest powszechnie znany. Na pewno nie raz odmawialiście wyjścia na drinka z powodu antybiotykoterapii. Jednak mało kto tak naprawdę wie, dlaczego nie wolno łączyć leków z napojami procentowymi i czym takie połączenie może skutkować dla naszego organizmu. Antybiotyk a alkohol - w poniższym artykule przytaczamy fakty i obalamy mity dotyczące interakcji antybiotyku z alkoholem.

Alkohol i antybiotyki - wpływ alkoholu na działanie leku

Spożywanie alkoholu w trakcie antybiotykoterapii niekoniecznie prowadzi do zatrucia lub pogorszenia stanu zdrowia. Jednak na pewno jest absolutnie niewskazane. Informują nas o tym lekarze, farmaceuci oraz ulotki dołączone do leków. Dlaczego tak jest? Istnieją na to co najmniej dwa powody. Po pierwsze, alkohol osłabia nie tylko odporność organizmu, ale również działanie antybiotyku i zmniejsza skuteczność terapii. Po drugie, niektóre grupy antybiotyków (listę takich antybiotyków znajdziesz niżej) wchodząc w interakcję z alkoholem mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości i niebezpieczne skutki uboczne.

Antybiotyki a alkohol to połączenie, które prowadzi do odwodnienia organizmu, zakłóca sen, może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie narządów i utrudniać przebieg zwalczania infekcji. Co dokładnie dzieje się z organizmem człowieka podczas spożywania alkoholu w trakcie antybiotykoterapii?

Alkohol i antybiotyki - reakcja organizmu

Alkohol jest substancją toksyczną i silnie uzależniającą, a jego nadużywanie wiążę się z licznymi dolegliwościami, chorobami oraz zaburzeniami. Więcej o tym, jak alkohol wpływa na organizm człowieka można przeczytać w artykule - Wpływ alkoholu na organizm człowieka. Sporadyczne spożywanie nawet niewielkiej ilości alkoholu prowadzi do choroby alkoholowej i zwiększa ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.

Alkohol i antybiotyki są metabolizowane w wątrobie. Oznacza to, że jednoczesne spożywanie napojów procentowych z antybiotykiem spowalnia wchłanianie się leku, spowalniając przy tym proces rekonwalescencji. Żeby uniknąć obciążenia tak ważnego narządu naszego organizmu jakim jest wątroba nie zaleca się spożywania alkoholu w trakcie leczenia za pomocą antybiotyku.

Lekarz zaleca przyjmowanie antybiotyku w sytuacjach, gdy mamy do czynienia z infekcją. Powinniśmy pamiętać, że w trakcie walki z infekcją bardzo ważną rolę odgrywa układ odpornościowy oraz ogólny stan zdrowia. Alkohol osłabia odporność organizmu, zaburza jego prawidłowe działanie. W celu szybszego powrotu do zdrowia powinniśmy odstawić alkohol na okres antybiotykoterapii i powstrzymać się od alkoholu przez co najmniej 3 dni po zakończeniu przyjmowania leku.

Antybiotyk a alkohol - skutki uboczne

Oprócz tego, że spożywanie alkoholu w trakcie antybiotykoterapii osłabia działanie leku i spowalnia czas powrotu do zdrowia, niektóre antybiotyki w połączeniu z alkoholem mogą powodować niebezpieczne skutki zdrowotne. Takie leki wchodzą w bezpośrednią interakcję z płynem etylowym, blokują metabolizm alkoholu w organizmie, wskutek czego pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Dlatego warto zwracać szczególna uwagę na ulotkę dołączona do leku oraz stosować się do zaleceń lekarza.

Są to między innymi, takie antybiotyki jak: metronidazol, doksycyklina, linezolid, tinidazol, erytromycyna, ketokonazol, cefalosporyna. Nie wolno łączyć alkoholu również z lekami nasennymi, przeciwbólowymi oraz przeciwzakrzepowymi. Ich połączenie z alkoholem wywołuje tzw. reakcję disulfiramową (nagromadzenie toksycznego aldehydu octowego), która przypomina pojawiające się skutki picia alkoholu po wszyciu Esperalu.

Antybiotyk i alkohol - skutki uboczne:

  • ból brzucha, skurcze żołądka,
  • nudności, wymioty,
  • ból, zawroty głowy,
  • trudności w oddychaniu,
  • przyspieszone tętno,
  • kołatanie serca,
  • uczucie zmęczenia, płytki sen,
  • wysypka, zaczerwienienie lub inna reakcja skórna.

Odżywianie w trakcie antybiotykoterapii

W trakcie antybiotykoterapii bardzo ważne - zadbać o florę bakteryjną oraz jej regenerację. Możemy to zrobić za pomocą diety oraz dostarczania do organizmu zdrowych bakterii. Znajdują się w takich produktach spożywczych jak: kefir, jogurt naturalny, kwas chlebowy, kapusta i ogórki kiszone. Zwykle podczas leczenia za pomocą antybiotyku lekarz również zaleca przyjmowanie probiotyku.

Niektóre leki zawierają w swoim składzie alkohol. Dotyczy to szczególnie maści rozgrzewających oraz syropów przeciwkaszlowych. Pełną listę produktów, których warto unikać w trakcie leczenia za pomocą ww antybiotyków, a również po implantacji Esperalu, można znaleźć tutaj.

Przypominamy również o bardzo oczywistej, lecz niezwykle istotnej rzeczy - w razie jakichkolwiek wątpliwości, dolegliwości lub złego samopoczucia, skonsultuj się z lekarzem. Leczenie za pomocą antybiotyku jest dozwolone jedynie po konsultacji z lekarzem. W trakcie wizyty lekarz wystawi receptę na antybiotyk, zaleci odpowiedni probiotyk oraz odpowiednią dietę na okres rekonwalescencji. Pamiętaj, że antybiotyki a alkohol to złe połączenie.

W trosce o własne życie i zdrowie unikaj spożywania alkoholu w trakcie choroby. Jeżeli podejrzewasz u siebie lub osoby bliskiej chorobę alkoholową - jak najszybciej skontaktuj się z naszą przychodnią.